Ájurvéda.... Blahodárné byliny..... Jóga.... Jyotish...

Ingredience: 250g nesoleného másla.

Dobrá rada: je výhodnější vyrobit ghí rovnou např. ze tří kostek másla.

Tridóš: je prospěšné pro všechny dóši. Zvyšuje agni (trávící oheň), aniž by tak zvyšovalo Pittu. Ve skutečnosti je považováno za vynikající prostředek k vyrovnání Pitty. Typy Kapha by se obecně přílišnému množství tuků měli vyhýbat, ale ghí je pro ně tou nejlepší možností – vnitřně i na tělo.

Účinky: je vysoce ceněno pro své blahodárné účinky na organismus. Lze ho použít i k masážím. Má sattvickou povahu, vyživuje mysl a vyrovnává emoce, projasňuje duši, navozuje harmonii a pocit pohodlí.

Indikace: ghí je nejvhodnější tuk pro tělo a různé terapie, má veškeré využití a můžeme ho používat jak za studena, tak za tepla. Ghí se nehodí pouze na pečení tak dobře jako máslo. Pečivo a dezerty potřebují vodu i sušinu z mléka, která je v normálním másle. Je dobré přidat jednu čajovou lžičku na jakékoliv podávané jídlo, jako prostředek podporující trávení.

 

Ghí si zhotovíme tak, že buď vložíme máslo do hrnce s tlustým dnem a silnými stěnami, nebo do tzv. dvouplášťového hrnce na ohřev mléka, což je asi nejlepší varianta. Je možné též vložit menší hrnec do většího a vyplnit prostor vodou. Máslo rozpouštíme postupně za mírného zahřívání a pozvolna přivedeme vodu k bodu varu. Vodu udržujeme na bodu varu a pokračujeme v mírném vaření, aniž bychom hrnec zakrývali pokličkou. Máslo začne v tuto dobu pěnit, zlehka máslo mícháme a postupně všechny kousky vyplavené na povrch pomocí lžíce odebíráme a odkládáme je stranou. V době, kdy se máslo vaří, tak se z něho odpařuje voda. Pokud vaříte ghí bez vody, může máslo i mírně prskat, v tu chvíli se máslo již vaří. Snižte tedy teplotu. Voda se musí jenom mírně převalovat na rozhraní bodu varu. Do másla je možné přidat hřebíčky, které napomohou při čištění másla a dodají ghí delikátní aroma. Na jedno máslo se použijí 3 až 4 hřebíčky. Dávejte pozor, abyste máslo nespálili. Je-li máslo zcela průhledné, až skrz něj uvidíte dno nádoby, kde se usazuje jemnější mléčná složka (sušina) a ta začne zlátnout, je již čas vaření ghí ukončit. Uvařené ghí získá zlatavou barvu a ořechovou vůni, která se přenese i do chuti. Pokud budete mít trpělivost a vaření másla hlídat, je možné ho vařit i několik hodin, čím déle se ghí vaří, tím je kvalitnější. Po uvaření ghí odebereme hřebíčky a po vychladnutí opatrně slijeme do řádně vymyté a suché sklenice. Pozor na usazenou mléčnou sedlinu na dně, která do ghí nepatří. Vhodnější variantou je máslo přes něco přecedit.

Usazenou sedlinu a odebranou pěnu z másla můžeme smíchat a použít dále na vaření, např. na dušenou zeleninu. Já jí raději přenechávám slepičkám.

Ghí se dá uchovávat neomezeně dlouhou dobu v ledničce či chladu. Pokud je ghí řádně uvařeno, není toho však třeba, lze ho uchovávat při pokojové teplotě a rozhodně se nezkazí. Najdete-li doma náhodou dobře uchované přepuštěné máslo vaší babičky, které ho rády dělávaly, rozhodně ho nevyhazujte. V ájurvédských spisech se udává, že naopak s přibývajícími roky získává prospěšnější vlastnosti. Ghí deset let staré mnohem lépe léčí jedovaté látky v těle, epilepsii, blednutí, nemoci hlavy, uší, očí a pohlavních orgánů. Je-li starší sto let, získává vlastnosti Amrity - nektaru nesmrtelnosti.

Ghí je nejsnadněji stavitelný tuk, tělu dodává sílu a jemnost, zlepšuje zrak i trávení, je vhodný při plicních chorobách, při onemocněních týkajících se hrudníku, doporučuje se pacientům na spáleniny, ale i na jiné druhy poškození kůže po úrazu, při léčbě tuberkulózy a horečky. Je ideální ke zlepšení inteligence, paměti, zvyšuje sexuální sílu, působí dobře na podporu zdravých spermií. Je vhodné pro lidi, kteří chtějí hodně dětí,, ale i pro děti a staré lidi, je vhodné pro každého a po celý život.

Ghí je též unikátem ajurvédské masáže. Jeho aplikace napomáhá ke změkčení, vyhlazení a zvlhčení pokožky, rozjasňuje ji, uvolňuje póry a vyměšovací žlázy, což napomáhá zbavit organismus škodlivých látek. Používá se k omlazujícím ajurvédským masážím, protože dodává sílu, živiny a prodlužuje život.

Přihlášení